Rizs és készítése


Néhány szó a rizsről

     A rizs a konyhánk egyik legfontosabb eleme, hiszen az egyik legfontosabb táplálékunk. Az emberiség kétharmad részének ez a gabonaféle jelenti az első számú élelmiszert. A világon mintegy 80 ezer rizsfajta létezik, alapvetően két csoportba tartoznak – rövid vagy hosszú szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű

    A rizs ugyanis nem csak a leg-elterjedtebb, de az egyik legrégebbi emberi táplálék is. Történelmi források szerint nemesített fajtái már i. e. 4000 környékén is meghatározó szerepet játszottak egyes népcsoportok életében. Régészeti adatok viszont arról is tanúskodnak, hogy a növény már közel tízezer éve jelen van táplálkozásunkban. 

    Európai története az ókorig nyúlik vissza. Kontinensünkre valószínűleg Nagy Sándor indiai expedíciója révén került az i. e. IV. században, míg Magyarországra a hódoltság idején, a törökök közvetítésével jutott el. 

    Fogyasztása azonban jóval hamarabb terjedt el hazánkban, mint termesztése. Az ország mai területén csak a XX. század elején kezdődött meg a rizstermesztés, holott már a XVIII. század óta jelen volt a magyar asztalokon e kedvelt kultúrnövény.

   
    A legtöbbet természetesen Ázsiában fogyasztják belőle, ahol átlagosan fejenként 85 kg rizs fogy el egy év alatt. Ez jóval meghaladja a világátlagot, és persze az európait is, ám a fogyasztás kontinensünkön is növekszik, köszönhetően többek között az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésének, és a keleti konyha növekvő népszerűségének.


Elkészítési tanácsok


    Számtalan elkészítési módja ismeretes. Fűszerekkel, olajos magvakkal, mazsolával és házi készítésű sajttal fenséges egytálétellé varázsolhatjuk. Joghurttal kellemes hűsítő hatású köret forró nyári napokra. Dhállal és zöldségekkel tápláló egytálételt alkot. Ha pedig tejben, cukorral és édes fűszerekkel főzzük meg, krémes pudingot kapunk.


     * Használjon kb. 60 g rizst személyenként.

     * Válogassuk ki a rizsből az apró kavicsokat és szemetet: öntse ki a rizst egy tálcára, és egyenként söpörje a szemeket az egyik oldalról a másikra, miközben a nem kívánatos dolgokat gondosan félresepri.

     * 3-4 váltás vízben mossuk meg a rizst.

     * Pirítsuk meg egy kicsit a rizsszemeket ghíben, vajban vagy növényi olajban, mielőtt megfőznénk. Ez segíteni fogja, hogy az elkészült rizs szemei is szépen "peregjenek," ne ragadjanak össze.

     * Főzéskor a rizs térfogatánál 1,8 szorosával több vizet használjunk (1 dl nyers rizshez 1,8 dl vízet). Ha nagy mennyiségű rizst főzünk, kevesebb víz is elegendő.

     * Miután a forró vizet a rizshez adtuk, keverjük át az egészet, hogy a szemek összeragadását megelőzzük.

     * Legtöbb receptnél a képződő gőz segíti a rizs elkészültét, ezért szorosan fedjük le az edényt.

     * Mindig takarék lángon, keverés nélkül pároljuk a rizst! Azért nem szabad keverni, mert ahogy a rizsszemek a főzés során megdagadnak, közöttük gőzcsatornák alakulnak ki. Ha ezeket megbolygatjuk, a rizs nem fő egyenletesen, az alja ragadós lesz vagy megég, míg a teteje nyers marad.

     * Mielőtt a kész rizst levesszük a tűzről, főzzük 2-3 percig fedő nélkül, hogy a felesleges víz elpárologhasson.

Ha alkalmazzuk a praktikákat, könnyű, pergős és ízletes rizst készíthetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése